Bezienswaardigheden

Negen straatjes

Een leuk winkelgebied, gevestigd in negen kleine straatjes in het centrum van Amsterdam. Een absolute hotspot voor alternatieve shoppers. Je vindt er tweedehands kledingzaken, vintage winkels, desigerboetieks en hippe kledingmerken. De straatjes zijn zijstraten van de grote grachten, zoals de Herengracht en Keizersgracht. De straatjes heten Berenstraat, Gasthuismolensteeg, Hartenstraat, Huidenstraat, Oude Spiegelstraat, Reestraat, Runstraat, Wijde Heisteeg en de Wolvenstraat.

De Jordaan

Van oorsprong een typische volkswijk. Ook vandaag nog één van de gezelligste buurten van Amsterdam. De Jordaan ligt tussen het water van de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht. De wijk werd gebouwd in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Zeker aan het einde van de vorige eeuw werd het een populaire woonbuurt voor yuppen. Nog steeds is de buurt met de vele leuke kroegen een topplek!

Grachtengordel

De benaming voor de Amsterdamse grachten. In 1612 werd begonnen met graven van drie hoofdgrachten: de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Doordat de stad steeds verder groeide, werden deze grachten verlengd en werden nieuwe grachten aangelegd. Deze liggen in een cirkel, als een soort gordel, om het centrum heen. De grachten herinneren aan de succesvolle zeventiende eeuw, ook bekend als de Gouden Eeuw.

Anne Frankhuis

Een monument ter nagedachtenis van het Joodse meisje Anne Frank en haar familie. Gevestigd aan de Prinsengracht 263-265. Sinds 1960 een museum. In de jaren negentig verbouwd en gerestaureerd. Onder meer het Achterhuis, waar de familie Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef, werd volledig teruggebracht tot de originele staat. Zo kan iedereen zich een nog beter beeld vormen van de situatie waarin Anne Frank haar wereldberoemde dagboek schreef.

De Dam

Eén van de belangrijkste pleinen van de stad. De Dam verbindt de straten Damrak en het Rokin. Bekende straten zoals de Nieuwendijk, Kalverstraat en Damstraat komen op de Dam uit. Belangrijke gebouwen aan het plein zijn: wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds, Hotel Krasnapolsky, de Beijenkorf, het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk. Niet te missen is het Nationaal Monument. Dit monument werd in 1956 opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Vondelpark

Het stadspark van Amsterdam. Zeker als het mooi weer is, stroomt het Vondelpark vol. Je ziet er mensen joggen, skaten, blowen, relaxen, voetballen en heel veel meer. Gevestigd in stadsdeel Oud-Zuid. Het park strekt zicht uit van de Stadhouderskade tot aan de Amstelveenseweg. Geopend in 1865. Later vernoemd naar de dichter en toneelschrijver Joost van Vondel. Er staat ook een standbeeld van hem in het park. Sinds 1996 is het Vondelpark een Rijksmonument.

Rijksmuseum

Het grootste en belangrijkste museum van Nederland. Er zijn ruim tweehonderd zalen. Je vindt er onder meer werk van Rembrandt, waaronder de Nachtwacht. De collectie beslaat meer dan één miljoen stukken. Het museum is eigendom van de staat. Doel van het Rijksmuseum: de Nederlandse geschiedenis laten zien en uitleggen aan zo veel mogelijk landgenoten (en toeristen). Je vindt het Rijksmuseum aan de Stadhouderskade.

Nieuwmarkt

Door veel Amsterdammers beschouwd als het leukste plein van de stad. Op een kwartier lopen van het centraal station. Midden op het plein staat de Waag, een middeleeuws pand, waarin een café-restaurant zit. Rondom het plein vind je terrassen en eetgelegenheden. Ook de legendarische Cotton Club is er gevestigd. Vroeger was de Cotton Club de ontmoetingsplaats voor (eerst) Afrikanen en (later) Surinamers. Als er één zonnestraal doorbreekt, zitten de terrassen op het plein meteen vol.

Vincent van Gogh Museum

Museum gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh(1853-1890). Gevestigd aan de Paulus Potterstraat en het Museumplein. Je vindt er ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van de wereldberoemde meester. Daarnaast is ook de verzameling Japanse prenten van Van Gogh er te zien. Een bezoek aan het museum staat op het programma van iedere (internationale) toerist.

Rembrandtplein

Groot plein in de binnenstad. Bekend als één van de uitgaanscentra van de stad. Er zitten dance-clubs, theaters en cafés. Ook zijn er veel terrasjes. Onder meer de Reguliersbreestraat, Reguliersgracht, Amstelstraat en Utrechtsestraat komen op het plein uit. Overigens heette het plein vroeger Botermarkt. Later, in 1876, werd het vernoemd naar de bekende kunstschilder Rembrandt.

Hotel Citadel

Nieuwezijdsvoorburgwal 98-100
1012 SG Amsterdam
Tel: +31 (0)20-627 38 82
Fax: +31 (0)20-627 46 84
E-mail: info@hotelcitadel.nl